Schab ze śliwką


Schab i suszone śliwki to niezwykle trafne i smaczne połączenie. Dzięki śliwkom schab nabiera niesamowicie wyborny i lekko słodki smak, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającemu smakoszowi.

Jest to danie najczęściej przygotowywane na święta, jednak ja polecam robić je o wiele częściej. Nie wymaga ono większego nakładu pracy, a smakuje zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno do kanapki.

Składniki:

Schab wieprzowy bez kości (1 kg)
Czosnek (1 ząbek)
Śliwki suszone (20 dkg)
Oliwa z oliwek (4 łyżki)
Przyprawy (sól, pieprz, gorczyca, ostra papryka, zioła prowansalskie)

Na początku powinniśmy mięso umyć, a następnie osuszyć je papierowym ręcznikiem.

Tak przygotowany kawałek schabu smarujemy oliwą z oliwek. Dzięki temu nasze przyprawy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem będą mogły lepiej przylegać do jego powierzchni.

Zamarynowany schab zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej jakby poleżał w lodówce przez całą noc).

DSC_0837

Śliwki kroimy w kosteczkę.

DSC_0852

Kiedy schab już się zamarynuje, wyjmujemy go z folii spożywczej. W schabie należy wykonać otwór przechodzący przez jego środek. Otwór ten powinien przejść na wylot, ponieważ tam będziemy wkładać suszone śliwki.

DSC_0863

Pamiętajmy, żeby śliwki były włożone dość ciasno.

DSC_0876

Tak przygotowany schab ze śliwką wkładamy w rękaw do pieczenia, dzięki czemu będzie to prawdziwe cukierkowe pieczenie 😉

DSC_0917

DSC_0897

Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 1,5 godziny.

DSC_0932

DSC_0948

Smacznego!

26 myśli w temacie “Schab ze śliwką”

  1. Kocham schab ze śliwką! Moja Babcia robi go na wszelkie święta, a mi na jego widok trzęsą się uszy :-))) Coś niesamowitego. Można go jeść na chlebie, na ciepło, ale ja jem jak popadnie i w dużych ilościach ;-)))

Dodaj odpowiedź do Obżarciuch Anuluj pisanie odpowiedzi