Schab i suszone śliwki to niezwykle trafne i smaczne połączenie. Dzięki śliwkom schab nabiera niesamowicie wyborny i lekko słodki smak, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającemu smakoszowi.
Jest to danie najczęściej przygotowywane na święta, jednak ja polecam robić je o wiele częściej. Nie wymaga ono większego nakładu pracy, a smakuje zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno do kanapki.
Składniki:
Schab wieprzowy bez kości (1 kg)
Czosnek (1 ząbek)
Śliwki suszone (20 dkg)
Oliwa z oliwek (4 łyżki)
Przyprawy (sól, pieprz, gorczyca, ostra papryka, zioła prowansalskie)
Na początku powinniśmy mięso umyć, a następnie osuszyć je papierowym ręcznikiem.
Tak przygotowany kawałek schabu smarujemy oliwą z oliwek. Dzięki temu nasze przyprawy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem będą mogły lepiej przylegać do jego powierzchni.
Zamarynowany schab zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej jakby poleżał w lodówce przez całą noc).
Śliwki kroimy w kosteczkę.
Kiedy schab już się zamarynuje, wyjmujemy go z folii spożywczej. W schabie należy wykonać otwór przechodzący przez jego środek. Otwór ten powinien przejść na wylot, ponieważ tam będziemy wkładać suszone śliwki.
Pamiętajmy, żeby śliwki były włożone dość ciasno.
Tak przygotowany schab ze śliwką wkładamy w rękaw do pieczenia, dzięki czemu będzie to prawdziwe cukierkowe pieczenie 😉
Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 1,5 godziny.
Smacznego!
Jaka cudowna pieczeń!<3 zawsze mnie fascynowały a jeszcze nigdy nie robiłam, moze najwyższy czas:)
No to na co czekasz 😛 ? Kto raz spróbuje-nigdy nie przestanie jej jeść.
W takim razie ze wzgledu na moja figure nie powinnam jej nigdy sprobowac!:p
To danie bezwzględnie kojarzy mi się ze Świętami! 🙂 Na żadną inną okazję się go u nas nie robi. Pycha! Muszę przyznać, że u mnie nigdy nie wyglądał tak apetycznie jak u Ciebie – te przyprawy, mmm!
Mi też ta potrawa kojarzy się ze świętami. Ostatnio bardzo polubiłam pieczenie mięsa w foliowym rękawie, nie wysycha i jest przepyszne:). Bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia.
Wow, ależ pyszne mięcho, wspaniałe danie:)
Bardzo lubię tak zrobione mięsko, jest pyszne 🙂 a na święta rewelacja 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂
mmmm…. zjadłabym ! pycha!
kocham schaby ze śliwką! ( i nie wiem czy dodał się mój wcześniejszy komentarz)
Pyszniasty 😀 ta przypieczona skórka i ta śliweczka… mniam!
Kocham schab ze śliwką! Moja Babcia robi go na wszelkie święta, a mi na jego widok trzęsą się uszy :-))) Coś niesamowitego. Można go jeść na chlebie, na ciepło, ale ja jem jak popadnie i w dużych ilościach ;-)))
Fajny schabik, właśnie zastanawiam się nad pieczystym na święta….sama nie wiem na co się zdecydować. Pozdrawiam 🙂
Bardzo lubię mięsa z dodatkiem owoców, schabik bardzo apetyczny 🙂
Pyszności 😀
Szczerze mówiąc, choć nie przedam za wieprzowiną to akurat schab ze śliwką uwielbiam 🙂 wspaniale przyrządzony 🙂
Taki schab ze sliwka to u mnie na świeta konieczność hehehe. Twój wyszedł bardzo apetycznie 🙂 Pozdrawiam!
Uwielbiam, moja mama robi najlepszy!
Pychota! Uwielbiam to połączenie!
Idealny schab na święta 🙂 Pycha
Mięsiwo idealne na Boże Nardzenie! Pyszne i jakie ładne w przekroju:)
Pycha! I tak smakowicie zarumieniony!!!
super przepis, schab wygląda genialnie i perfekcyjnie! pozdrawiam!
Ten schab wygląda obłędnie 🙂
wow! pięknie wygląda!
Uwielbiam!
poza tym mam słabość do wszystkiego co jest z suszoną śliwka;)
na pewno pyszny !