Kulki kukurydziano czekoladowe


Są naprawdę fantastyczne: pyszne, chrupiące, czekoladowe, szybkie i proste w wykonaniu.

Na pewno każdy z nas zna słynną, brytyjską mistrzyni kuchni, jaką jest Nigella Lawson. Piękna, czarująca, a do tego wspaniale gotuje, została okrzyknięta kulinarną boginią. To właśnie ona była inspiracją słodkości, które dziś wyczarowałam.

Będziemy potrzebowali:

Płatki kukurydziane (3 szklanki)
Czekoladę (200 g)
Baton Mars (3 sztuki)
Masło (2 łyżki)
Miód (opcjonalnie 1 łyżka)
Dodatkowo papierowe foremki (10 sztuk)

DSC_1008

DSC_0991

Na początku przygotujmy sobie dwa garnki (mniejszy i większy), bądź garnek i metalową miskę, aby roztopić w niej czekoladę, batony i masło w tzw. kąpieli wodnej.
Czekoladę łamiemy w małe kosteczki, natomiast batony kroimy w mniejsze kawałki, żeby szybciej nam się roztopiły.

DSC_0976

DSC_1034

Kąpiel wodna oznacza, że większy garnek napełniamy wodą i stawiamy na palniku, czekając aż woda zacznie wrzeć. Wówczas można do niego włożyć mniejszy garnek lub metalową miskę, gdzie wrzucimy czekoladę, Marsy i masło. Czekamy aż para wodna rozpuści wszystkie składniki, jednakże musimy pamiętać o mieszaniu, żeby nic nam się nie przypaliło.

DSC_1038
Kiedy czekoladowe słodkości się roztopią, wówczas zestawiamy garnek/miskę z ognia i wsypujemy do niego/niej płatki kukurydziane. Dokładnie mieszamy do czasu, aż wszystkie składniki ładnie nam się połączą.
Na koniec napełniamy łyżką papierowe foremki i odstawiamy je na co najmniej godzinę do lodówki.

DSC_1045

DSC_0003

Smacznego!

Advertisements

26 myśli nt. „Kulki kukurydziano czekoladowe”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s