Wątróbka z jabłkami


Wątróbka bardzo dobrze komponuje się z jabłkiem, dlatego też dzisiejszy wpis będzie zawierał jeden z najlepszych przepisów na wątróbkę.

 Potrzebne składniki:

Wątróbka drobiowa (ok. 70 dkg)

Jabłko (3 sztuki)

Cebula (2 białe i 2 czerwone)

Przyprawy (majeranek, oregano, papryka ostra,sól, pieprz)

Oliwa z oliwek (2 łyżki do smażenia)


Na wstępie powinniśmy dokładnie umyć wątróbkę pod bieżącą, zimną wodą, następnie obieramy ją z niepotrzebnych błon, ponieważ są one twarde i niesmaczne.

Kolejnym krokiem jest obranie i pokrojenie jabłek w półksiężyce lub jak kto woli w kosteczkę. Cebulę zaś kroimy w piórka lub kosteczkę.

DSC_0901

DSC_0839

Posypujemy wątróbkę ulubionymi przyprawami, pamiętając o tym, jak bardzo lubi ona majeranek i oregano.

DSC_0855

DSC_0875

Cebulę zeszklić na oliwie z oliwek, dodać pokrojone jabłka i poddusić chwilę tak, aby jabłka zmiękły.

DSC_0907

DSC_0908

DSC_0916

Na oddzielnej patelni układamy wątróbkę z naszymi przyprawami i dusimy ją początkowo na oliwie z oliwek, a po ok. 5 minutach możemy dodać nieco wody (5 łyżek stołowych). Przykrywamy patelnię, aby wątróbka mogła się trochę poddusić. Po ok. 15 minutach dodajemy cebulkę razem z jabłkami i dusimy przez kolejne 15 minut razem, żeby wszystkie smaki, zapachy mogły przeniknąć się wzajemnie.

DSC_0920

Tak przyrządzoną wątróbkę możemy podawać na kawałkach chrupiącej, świeżej bagietki, choć trzeba przyznać, że znakomicie również pasuje z ziemniakami.

Smacznego!

Reklamy

16 myśli nt. „Wątróbka z jabłkami”

  1. Heyka Dorotka😆
    Uwielbiam wątróbke ale nigdy nie przyządzalam w taki sposób, wiec napewno spróbuje poniewaz wygląda smakowicie! 😋
    pa pa pozdrowionka 😙

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s