Kosteczki z szyneczki


Dziś gościem specjalnym będzie kulka z szynki wieprzowej, pieczona z przyprawami.

Będziemy potrzebowali następujące składniki:

Szynkę wieprzową bez kości (kulkę ok. 70 dkg)

Oliwę z oliwek (5 dużych łyżek)

Bazylię (7 liści)

Por (pół pora)

Paprykę (1 sztuka)

Przyprawy (oregano, przyprawy do grilla, majeranek, sól, pieprz)

Czosnek (2 ząbki)

Rękaw do pieczenia (1 sztuka)


Szynkę dokładnie myjemy, kroimy w kostkę ok. 2-3 cm, dodajemy oliwę z oliwek razem z przyprawami, świeżą bazylię oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

DSC_0769

Rada: Najlepiej jakby szynka w marynacie poleżała w lodówce przez całą noc, wówczas niesamowicie przejdzie wszystkimi aromatami.

Następnym krokiem jest pokrojenie pora w półplasterki, natomiast papryki w kosteczkę.

DSC_0781

DSC_0789

Powyższe składniki są już gotowe, aby wymieszać je razem i wrzucić do rękawa, w którym będziemy mogli je zapiec.

DSC_0817

DSC_0826

Rada: Jeżeli chcecie, możecie dodać swój ulubiony przecier pomidorowy, bulionetkę lub po prostu odrobinę wody. Wówczas szynka stanie się nieco bardziej soczysta i krucha.

Tak przyrządzoną szynkę wkładamy do brytfanny, naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku ok. 40-45 min. w 180°C.

Możemy podać moją „szyneczkę w kosteczkę” z ziemniakami oraz ulubioną surówką, wedle własnego gustu smakowego.

DSC_0931

Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s