Hot dog niekoniecznie musi być kalorycznym posiłkiem typu fast food. Może być jednocześnie pysznym i sycącym posiłkiem zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Hot dog według mojego przepisu jest z pewnością zdrowszy niż ten, który jest dostępny w lokalnej budce czy na stacji paliw.
Do jego przygotowania potrzebne nam będą:
Bułka (4 sztuki)
Mogą to być małe bułki pszenne lub ciabatty, oba rodzaje będą nadawać się idealnie. Osobiście nie polecam standardowych bułek do hot dogów, ponieważ mają o wiele więcej kalorii oraz są mniej pożywne.
Sałata (8 liści)
Karbowana lub masłowa
Pomidor (1 większy lub 2 mniejsze)
Cebula czerwona (1 większa)
Świeży ogórek (połowa)
oraz oczywiście…
Parówka (4 sztuki)
Jeżeli chodzi o wybór smacznych parówek, to polecam te, które zawierają minimum 90% szynki.
Sos
Może to być ketchup, majonez, musztarda, kto co lubi, wedle własnego uznania.
Pierwszym krokiem, który powinniśmy wykonać jest pokrojenie cebuli w piórka, natomiast ogórka i pomidora w plasterki. Liście sałaty pozostawiamy w całości.
Kolejnym krokiem jest podgrzanie parówek w garnku z wrzącą wodą. Gotujemy je na wolnym ogniu około 3 minut.
Rada: jeśli chcemy, żeby nasze parówki miały nieco inny kształt niż standardowo, tzn. były nieco bardziej fikuśne, możemy przekroić je wzdłuż całej długości. Otrzymamy wówczas niebanalny kształt:
Na koniec pozostaje nam przekroić bułki na pół i włożyć do środka kolejno: liście sałaty, piórka cebulki, plasterki pomidora i ogórka oraz nasze ciepłe parówki polane ulubionym sosem.
Taki posiłek z pewnością zaspokoi nawet nasz największy głód, a jest zarówno zdrowy jak i bardzo smaczny.
Smacznego!
ale fajne wykręcone parówki!:)
Taaaak,świetne są 🙂
Idealne dla mojego syna i co ważne zdrowe 🙂
Wyglądają świetnie 🙂